Mala škola letenja

Kabal za podešavanje stanice i program za simulator

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Da bi podesili fino neku radio stanicu u zavisnosti od njenih mogućnosti i priključaka koje se nalaze na njoj koristimo USB kabal kojim povezujemo stanicu i računar. Pored ispravno instaliranog drajvera potreban je softver koij se nalazi u prilogu na dnu teksta. Ovaj kabal

možete nabaviti i na ovom linku

2.4Ghz 6Ch Tx USB Cable

2.4Ghz_6Ch_Tx_US_4f141e9013542

Opširnije...

7,00 €Kada ste to ispravno uradili, instalirajte txsetup.exe program. On Vam omogućava podešavanje stanice, mix kontrole reverse i otklone kanala. 
txsetup_01

Ovde imate opcije detaljnog podešavanja. Posle podešavanja stanice možete ugasiti program i pokrenuti t6sim.exe program. U njemu podesite port na kome radi stanica:
t6sim
Posle odabira porta ići na open port.  Za ostala podešavanja teba uraditi sledeće: klik ovde.

Fajl sa potrebnim instalacijama images

Attachments:
Download this file (txsetup 01.jpg)txsetup 01.jpg[ ]41 kB

Povezivanje RC STANICE sa računarom - Trainer

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Ukoliko ste početnik u ovom hobiju - sportu, potrebno je prvo da ovladate tehnikama letenja svojih modela, bilo da se radi o avionima, helikopterima ili quadcopterima. Moja preporuka je da nabavite realflight 4.5 simulator za rc modele. Ukoliko ste nabavili simulator, instalirali i podesili, dolazite do saznanja da Vam je potrebna stanica da bi njome upravljali. U ovom slučaju možete sa rešite problem solidnom zamenom za rc stanicu koja ne može da se poveze sa računarom tako što ćete nabaviti joypad koji se sa računarom povezuje preko usb porta.

Bindovanje prijemnika i stanice

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Imate RC stanicu i prijemnik koji rade na 2.4GHz. Ako se slučajno razbinduju između njih neće više biti komunikacije ili želite da kupite još neki prijemnik za vašu stanicu i povežete je kako ne bi morali da ih premeštate iz modela u model morate ih ubindovati ili upariti. Većina stanica i prijemnika se binduju na ovaj način:

Baterije za RC Avione - Automobile

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Postoji mnogo tipova baterija od kojih su u rc tehnici najzastupljenije li-po baterije. Karakteriše ih velika struja pražnjenja koja je potrebna za pokretanje snažnih brushless motora i kompletne elektronike na modelima. Osnovno o baterijama šta treba da znamo je:

  • ove baterije su podložne oštećenjima, treba eliminisati padove i bilo kakva druga mehanička oštećenja
  • nisu statične veličine, mogu da se neznatno prošire prilikom punjenja
  • prilikom maksimalnog pražnjena se greju
  • prilikom punjenja treba voditi računa o jačini struje kojom se pune (obavezan li-po punjač!)
  • prilikom punjenja držati podalje od zapaljivih delova
Oznake na baterijama: 3S 2200mah 20c. 3S predstavlja proj ćelija na bateriji, u našem slučaju je 3. Jedna ćelija ima 3.3v. Množenjem dobijamo da je ova baterija nazivnog napona 11,1v, tj puna ima bliyu 12.80v. 2200mah je kapacitet baterije, veći kapacitet obezbeđuje duži let modela ali se tim i povećava težina baterije. Maksimalna struja pražnjenja je 20c ili preračunato u amperima 20x2,2=44A ili priblizno 550w snage. Primera radi ista baterija oynake 3s 2200mah 40c može da se prazni sa 88A a da ne dođe do oštećenja.

Brushless ili Brushed

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Šta odabrati za Vaš rc model? Ukoliko imate brodic ili autić, možda avion, moja preporuka je svakako BRUSHLESS motor osim u nekim varijantama gde gabariti kao ni masa motora nisu toliko bitni. Kod aviona svakako je bitno da imate odnos mase i snage što manje. Idemo sa Brushed motorom prvo. Njih ima svuda oko Vas, u kasetofonima, cd-romovima, video rekorderima.... Bukvalno svuda gde je potrebno pokretati nešto. Na žalost malo je onih koje možete iskoristiti u rc svrhe i dobiti dobre rezultate, obično su manjeg broja obrtaja ili snaga. Međutim u ručnim bušilicama ima dobrih dc motora tipa 550 koji su dobri za autiće i brodiće. Oni rade na jednosmernom naponu, manjih su snaga do 100w. Imaju + i - pol, mogu se direktno bez ESC-a priključiti na bateriju i tako da rade bez kontrole obrtaja punom snagom. Obrtanje smera, okretanja rotora postiže se zamenom mesta povezanih priključaka na esc ili bateriju.

DC-Motor-RS-550-555-

DC 550 motor.